Thursday, 1 December 2011

Drama Review : One Litre of Tears T.T

Assalamualaikum and hello all :)

"Just health, is such a blissful thing"


Saya baru je habis ulang drama One Liter of Tears sekali lagi, dan setiapkali kalau tadah air mata yang menitik time tengok drama ni mesti boleh penuh sebaldi. sobss T.T Atas meja study dipenuhi dengan tisu-tisu yang basah dengan air mata. Memang sesuai pun dengan tajuknya, Satu Liter Air Mata. kalau nak tengok drama ni tak sesuai sediakan tisu, patut sediakan tuala untuk lap air mata.

Cerita ni cerita lama, tahun 2005 kalau tak silap. Based on true story.



Ianya berkisah tentang Aya Ikeuchi, budak baru umur 15 tahun. Hidup dia tiba-tiba je berubah bila didiagnose ada Spinocerebellar Degeneration. Satu penyakit yang membuatkan cerebellum kita makin degenerate, dalam bahasa melayunya, tak pasti, sort of macam mengecil mungkin. Cerebellum ni adalah sebahagian daripada otak kita yang fungsi utamanya untuk badan dan otak kita bekerjasama. Cerebellum ni jugak laa yang bertanggungjawab untuk timing segala pergerakan kita

Disebabkan sakit ni, Aya makin lama tak boleh bergerak, berjalan dan bercakap

Saya pilih scene ni paling tacing sekali. Dekat sini laa air mata saya paling banyak tumpah. T.T



Drama ni bukan je tunjukkan perjuangan Aya tapi jugak kasih sayang mak ayah dan family dia. yang terima Aya tanpa kira pandangan orang. Mak dia yang bagi semangat pada Aya bila dia dah tak larat sangat dengan dugaan yang ada. Betapa besarnya kasih sayang seorang ibu kann.



Dan yang membuatkan drama ni lagi awesome tak lain tak bukan adalahh Asou-kun. ^^ 





Dia sukakan Aya time mula kena sakit ni. Even dia tahu one day nanti Aya akan handicapped but still dia confess that he likes her. kyaaaa~



For me, as long as you saying it, it doesnt matter how slowly you say it, I'll still listen.
If you can't talk over the phone, then I'll come to see you, just like this. 
If you want to walk, no matter how slow it will be I'll walk with you. 
I.. like you.. maybe.. prabably. 

So sweet kannn? haha saya tengah demam Asou-kun sekarang. ^^



To be able to smile and tell everyone this, I probably cried one litre of tears. T.T

Indeed, this is a must watch story. It will touch your heart deeply.
Saya menangis setiap episod kott. Teresak-esak sorang-sorang dekat ruang tamu sambil pegang tuala lap air mata, dah tak mahu pakai tisu, tuala je senang. Tak pernah ade drama yang effectnya sampai macam ni sekali sebelum ni.

3 comments:

noraim said...

So sweet. Cerita Jepun ke neh? Sy tak boleh tgk cerita sedih2 neh, nanti yg ter-over. Haha.

Yayan. said...

hehe aah. jepun. tgok laa aim.. haha tapi air mata tuu nanti keluar mcm air paip je laa ;p

tieykah said...

citer ni memang besh

suit sangan dengan tajuk

:)