Saturday, 30 April 2011

Harry Potter.

Assalamualaikum :)



Cool!
EXCITED!

Harry Potter had been my obsession since my high school time. ini semua sebab my friend, Yuni Yoehanis (hee unik kan name dia ^^) tak habis2 promote.

hmm but for any HP's die hard fans out there, they must prefer the books rather than the movies. Sebab buku dia memang awesome! wa cakap lu.. tehee ^^

I started with the book in library MRSM Lenggong. then balik rumah cakap dekat ayah yang Kakteh suka buku ni, lucky for me, ayah beli the whole series for me. tapi masa tu ayah beli sampai the fourth one je, The Goblet of Fire. yeay me! haha. thank you ayah, I love you! :D

For the fifth one, The Order of Phoenix, I just read it dekat library laa tapi tibe2 satu hari ayah balik dari kerja ayah bagi buku tu, yeayy me again. haha

For the 6th and 7th books, diorang keluar time aku dekat sekolah. One dekat Lenggong and another dekat Taiping. Jadinya, adalah budak2 yang dah beli kan, time baru2 keluar tu. buku Hp ni time mula2 keluar agak mahal. So, aku pun sabar je laa tengok diorang. I never come near anyone yang nak cerita pasal buku Hp baru tuu. sanggup tutup telinga sebab taknak spoil the surprise. taknak jugak pinjam orang sebab nak baca buku sendiri jugak. hehee akhirnya setelah lama menanti, berbulan2 jugak laa, bila harga dia dah turun sikit (hee sbnrnye still mahal lagi. biaselah buku2 macam ni memang macam tu laa kan) aku pun merengek2 dekat ayah nak beli :D

hee kalau merengek dekat ayah selalunya mesti dapat sebab tuu aku tak merengek waktu awal2 keluar. aku anak yang baik hehee :D

Ingat lagi, time beli the last book, nak balik rumah cuti overnight time form4 dekat Taiping. beli dekat Popular boookstore. haha terus aku tak buat homework langsung weekend tu. kelam kabut aku kat sekolah lepas tu. semuanya sebab stay up sampai pukul 4pagi semata2 nak habiskan Hp. hee dalam masa dua hari dua malam habis juga akhirnya. aku rase agak takde keje bila menangis sorang2 tengah malam dalam bilik bila baca part Dobby dan Fred mati =.='

so since then, aku dah ulang baca banyak2 kali all the seven series.

betapa legendnya Hp dalam hidup aku dulu, dulu aku siap hafal almost all the spell, names orang jahat orang baik, potions, creatures yang pelik. kalau orang mintak aku ceritakan, aku dengan semangatnya cuba ceritakan all the details and plot dalam cerita tu.
haish, baguskan kalau aku baca buku medic pun macam tu. =.='

Aku teringin nak :

minum Felix Felicis. nak rase macam mane effectnya being perfectly lucky for the whole day. hee nak minum time exam laa. haa langar rules dia sikit.
I wanna curse Imperio to the examiners so that all my answers in exam will be correct. (haha just kidding. takkan ade satisfaction pun kalau dapat excellent macam tuu.)
I wanna learn how to apparate. Nak master the 3D rules of apparation. so that boleh balik Malaysia every weekend.
Nak house elf so that dapat buat semua kerja rumah. dan aku dapat study dengan relaxnya untuk menjadi Healer.
and I always wonder how my Potranus will look like?

(hee kalau tak faham abaikan :p)

nanti sape2 tengok hp movies tapi tak faham bole datang kat ak, nanti ak explain satu satu.

Compared to movies or dramas, aku jarang nangis kalau baca something tapi Hp dah membuatkan aku menangis berkali2. waktu Sirius mati, Dumbledore mati, Hedwig mati, Dobby mati, Snape mati and paling sedih bile Fred Weasley mati. my favorite character kot. sampai hati JK Rowling matikan dia T.T

Hp jugak merupakan satu2nya, the one and only buku yang aku amaaaaattt susah nak bawak ke sekolah hee kedekut punya pasal. sebab tu sanggup habiskan buku tebal macam kamus tuu dalam masa dua hari kat rumah. busuk gila kan? ish3 =.=' tapi buku hp je mcm tuu, kalau buku2 lain aku cool je. hee tapi sekarang aku dah boleh bagi orang pinjam (kot!) :D
haha childish betul.

Thanks to hp jugak, english aku dapat A selalu. sebab Hp jugak aku berjinak2 dengan English novels. bila banyak baca novels, english essay pun makin senang nak tulis. naturally.
tengok sekarang, dah lama tak baca novel, nak buat essay english pun rasa susah. :(

now, I am trying to read Lord of The Rings. even dah beli for more than one year, tak baca lagi. beli sebab sales. haha bajet sibuk belajar medic, tak sempat nak bace. nanti laa cari masa yang sesuai sebab once kalau dah addicted, susah nak berhenti.

p/s : thank you ayah for everything. hope ayah sihat selalu. I love you ^^

Thursday, 28 April 2011

Midget.

Assalamualaikum. :)

28th April 2011. Happy birthday Adik Nurul :)


I called her just now, wishing happy birthday. She asked me, "Kakteh, adik nak hadiah!"
and I asked what kind of present. she told me, "Kakteh balik laa Malaysia."
;(

i miss home. so much!

Monday, 25 April 2011

:'(

Assalamualaikum.

I read this post by Anwar Hadi. and wondering can I get the same treatment by the Egyptian Canon Center tomorrow?

Hopefully the answer is YES.
*prays hard*


Sunday, 24 April 2011

Fingerprints.

"Does man think We shall not put his bones back together?

In fact, We can reshape his very fingertips"

Surah Al-Qiyaamah, verse 3 & 4

click here.

Wednesday, 20 April 2011

Earphone dan Spirit Booster.

Assalamualaikum all :)

Hari ni ada kelas praktikal Physiology, belajar untuk ambil ukuran tekanan darah atau kata orang kampung, blood pressure.


Ada dalam procedure mengambil blood pressure di mana kita kena dengar pulsating brachial artery (artery dekat lengan). bunyi tersebut memang perlahan je. jadi kena dengar betul2 dan dalam keadaan sekeliling yang senyap. tambah2 lagi doktor2 amatur macam kami ni, memang kena concentrate habis laa kalau nak dengar.

Bila kami mengadu dekat Doktor Nesrine yang kami tak dapat dengar sangat dan Doktor pun tegur kami tibe2 je pasal gejala earphone (betulkah "gejala earphone"?haha kalau salah minta maaf Cikgu Salmiah dan juga Cikgu Fadhilah :D), hmm mungkin dia tengok ramai budak Malaysia yang suka cucuk telinga dengan earphone dengar mp3, ipod dan sebagainya. Dia cakap yang bagi dia, earphone is the worst man's invention. ;(

sebabnya kalau kita asyik dengar bunyi yang kuat2 je nanti2 lama2 telinga kita akan adapt membuatkan kita susah sangat nak dengar bunyi yang perlahan2 ni.

kalau orang yang kerjanya mengendalikan mesin2 yang bunyi bising nanti lama2 mereka boleh jadi pekak. ermm kalau macam selalu dengar earphone kuat2 mungkin akan mengurangkan sensitivity pendengaran kita. dan ini tak elok bagi doktor2 yang kena dengar auscultation heart dan paru2 patient pada masa depan.

Kata Doktor Nesrine lagi, solutionnya ; stop using the earphone! ;( dan makan vitamin A dan E bagi membantu pertumbuhan hair cells dalam telinga (hair cells ni adalah cell dalam telinga yang bertindak sebagai receptor pendengaran)


ok second topic for today :)

tadi dalam lecture hall ada SR (student representative) tayangkan video spirit booster. video ni memang betul berjaya menaikkan semangat kitorang. just nak share. sedih taw, sediakan tisu! ramai jugak laa yang menitik air mata dalam lecture hall tadi. ;(





*p/s : I love you Ayah! :)

Tuesday, 19 April 2011

Vasovagal Syncope.

Assalamualaikum and hello :)

"Extreme emotional stress or pain decreases tone and increases parasympathetic tone, this produces a sudden decrease in blood pressure, decreasing brain blood flow and fainting (syncope)"

hehe selalu tak tengok dalam drama selalu je kalau terkejut sikit pengsan.. terkejut sikit pengsan.. haha dulu dulu, aku selalu fikir, eleh ngade gile dowh character2 dalam tv tu nak pengsan2 pulak lepas dengar berita sedih. rupa2nya ada explanation scientifically. :D


kalau kita terlalu stress, parasympathetic tone dalam badan kita akan increase. parasympathetic tone ni akan supply heart melalui nerve yang bernama vagus membuatkan decrease activity of heart, mengurangkan heart rate. jadinya menyebabkan tak cukup blood ke brain dan pengsan.

tapi ini untuk EXTREME stress taw, kalau stress biasa2 macam nak exam tu opposite pulak. yang akan increase adalah sympathetic tone. that's why heart rate pun naik.

haha baru aku taw kenapa dalam tv diorang suka pengsan. :D

vagus nerve ni kalau distimulate memang akan buat jantung makin perlahan dan kadang2 kalau over jantung berhenti sampai mati pun boleh.

ingat tak kisah nabi Musa yang tumbuk orang Firaun sampai mati. sebab Nabi Musa tumbuk dekat bahagian epigastric yang menyebabkan vagus nerve distimulate.

satu lagi contoh kalau tengok cerita Gokusen, Yankumi selalu tumbuk dekat bahagian perut lepas tu lawan dia pun pengsan. itu sebabnya Yankumi stimulate vagus nerve jugak.

ada vital part dekat bahagian perut yang mana boleh stimulate kita punya vagus.

lepas tu. ini ada satu tips bagi wanita2 di luar sana. kalau kena kacau korang buat macam gambar kat bawah ni. haha faham kan gambar yang cantik ni?

tepuk telinga orang yang nak buat tak elok kat korang tu, haha biar diorang pengsan padan muka. sebab dekat telinga kita pun ada vagus nerve juga. tapi lelaki jangan buat taw. takut orang tu mati. lain pulak jadinya nanti. perempuan boleh laa sebab perempuan tak kuat sangat.

lepas tu kan, sape pernah tengok running man? hehe ni masuk bab lain pulak. ingat tak yang game increasing heart beat tu. kim jong kook punye heart beat rendah je kan? sebabnye..

muscular kim jong kook yang mempunyai heart rate rendah :)

bagi seorang atlet (means orang yang regularly exercise) heart diorang akan adapt dengan manjalani hypertrophy (cell2 jantung akan membesar). bila cell besar maka jantung mereka makin besar maka makin banyak darah yang dapat diisi maka makin banyak darah yang dapat didistribute dalam satu denyutan. jadi jantung diorang tak payah nak pam banyak kali. so kalau time tengah relax2, tanpa stress atau gangguan lain, orang biasa punya heart rate 75 beats dalam satu minit, tapi atlet macam kim jong kook punya heart rate dalam 40 beats je satu minit.

cool kan heart kita?
belajar medic memang cool. tambah2 kalau dapat relate dengan banyak benda harian. kesimpulannya, doktor2 semua cool. jadi, mari ramai2 jadi doktor. :)

tapi apepun sebenarnya yang paling cool dan paling hebat adalah Allah SWT yang ciptakan kita semua. so everybody should thank Allah for creating us in our best form. :)

"Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dengan sebaik baik kejadian"
-Surah At-Tin : 4

*p/s : summer has come to visit us so do the cockroaches. ;(

Saturday, 16 April 2011

Kahwin.

Assalamualaikum semua :)
Semalam ada macam Majlis Keraian Raja Sehari dekat Alex. Majlis yang nak raikan mempelai2 yang melangsungkan perkahwinan waktu winter break yang lepas.

majlis keraian raja sehari 2011.
haha 2012, 2013, 2014 nanti insyaAllah ada lagi insyaAllah tapi untuk pengantin2 yang tak diketahui identitinya lagi. haha mungkinkah anda2 student alex yang mungkin sedang membaca entry ni? ;p

pengantin baru :)

walaupun macam takdelah meriah macam kat Malaysia tapi best laa. even takde nasi minyak, kompang, silat semua hehe tapi ade sesi interview pengantin. hee comel je mereka semua. Siap ada bagi tips2 lagi taw.

apapun moga rumahtangga mereka diberkati Allah dan bahagia hingga ke syurga.
aminn insyaAllah.

Ye MARA bagi je student2 dia nak kahwin tapi kena minta izin dulu laa. so sape2 yang plan nak kahwin lepas ni selain slow talk elok2 dengan parents dan jangan lupe minta izin MARA or JPA or ape2 laa tajaan korang. haha :)

lagi gambar sekitar majlis.
gambar2 pengantin masa depan. ;p

comel2 je semua ;p heehee

dan tiba2 pagi tadi, sebelum kelas aku bukak facebook dan..

haha i am speechless! tibe2 je. first time tulis kat wall aku, ini yang ustaz tanya.
haha papepun right now, i am off to class. nanti laa after kelas reply. any idea how?



Thursday, 7 April 2011

Zibu.

Zibu sangat rajin. makes me so proud of him.

Monday, 4 April 2011

I Heart You Mom.

4th April 2011


Happy Birthday Mak. ;)
Kakteh sayangg mak.

Thanks for everything. :)

Friday, 1 April 2011

The Suite Life of Zack and Cody.

Assalamualaikum semua :)


hee sape dulu kecik2 pernah tengok cerita ni dekat Disney Channel?
hehe dulu2 aku suke tengok series dekat disney macam Lizzie McGuire, That's So Raven, Totally Spies dan yang paling feveret Zack and Cody.

Meh bagi sinopsis sikit ;

Twins ni, Zack dan Cody Martin tinggal dekat Tipton Hotel sebab mak diorang keje situ. Waa best kot, dapat suite sebab keje kat situ je. Diorang berdua ni suke laa buat mischief dalam hotel tu sampaikan Mr Moseby marah dan asyik suggest dekat mak diorang, Carey untuk hantar diorang ke military school.

Lepas tu ada lagi watak candygirl, Maddie dengan London Tipton, the heir of Tipton Hotel. Actually aku rase name London tu adalah spin off for Paris Hilton. Then ada Arwin, technician yang agak lurus bendul. dan juga Esteban and his chicken.


Waktu ni season awal2 so diorang pon kecik lagi.

Ni macam da besar sikit.

Dan last time aku tengok diorang time diorang besar ni je lagi. After The Suite Life of Zack and Cody, producer tukar jadi The Suite Life on Deck yang mana tunjuk diorang bersekolah dekat atas sea school sambil travel around the world. gile best!

Tapi yang atas cruise tu aku macam tak tengok sangat sebab kat rumah dah tak subscribe Disney since semua orang da besar. but recently tibe2 teringat nak tengok balik semua sebab gara2 wahida yang datang rumah bawak hard disk yang ade cite Zack and Cody. So aku pun search kat Youtube pasal diorang dan jumpe video bawah ni.



waaa.. da muda remaja, hensem bergaya. ecehh..siap buat movie lagi.
haha so now I am off to download movie ni. haha tak sabar nak tengok. tak sangka series Zack and Cody ni ada lagi sampai sekarang. and in fact diorang muda setahun je kot tapi dulu rase macam diorang kecik sangat. haha

*rase best bile tengok balik cite2 waktu kecik2 dulu. teringin nak tengok power rangers, dragon ball, usop sontorian, ranma 1/2 balik. favourite kot. ;)*