Wednesday, 2 December 2015

Of Coffee and Palpitation

Assalamualaikum wbt

In another less than 10 hours I am gonna sit for my last OSCE exam
I drank 2 cups of coffee today to fight the sleepiness 
one regular and one jumbo size
It was more than my usual daily dose

Right now 
I am having palpitations
I can feel my heart beating fast

Not really sure 
whether it is the effect of coffee 
or I am just very nervous for tomorrow

Can't wait for all of this to be over 

Tuesday, 1 December 2015

The Final of Finals :)

Assalamualaikum wbt :)

My last final exam is just in another two days in the form of Grand OSCE and long case examination.

Phewww~

i still can't really believe that the end of my six year journey as a med student is gonna end soon.
But this end is in reality the beginning of another long and most probably harsher and more tiring journey.

Classmates. taken after our last oral exam.

Please make dua for me and my colleagues :)

Love
Yan :)

Thursday, 26 November 2015

Saying No

Assalamualaikum wbt

Sometimes you have to say no to people's plea
You have the right to do that
You don't have feel bad about it

Friday, 21 August 2015

Amry

Assalamualaikum wbt




Saya hantar gambar ni dekat group whatsapp family, saja suka suka bergurau.
Bagitahu yang saya dah ada pilihan hati, harap seluruh ahli keluarga merestui pilihan saya.

tapi tiba tiba, kak yong cakap mak tak sabar nak jumpa Amry.

Saya macam, emm siapa pulak Amry ni. tak pernah sepanjang hidup ada kawan nama Amry.

Rupa-rupanya...


'Amry' sebenar yang mak suka sangat tuu :')


:P

Thursday, 13 August 2015

Tips Masuk U ; Jangan Ponteng Kelas

Assalamulaikum wbt :)

Dua tiga hri ni, sedang trending dekat twitter adalah hashtag #tipsmasukU
Penuh dekat timeline pelbagai tips yang orang share.

Bagi saya the best among all those tips adalah - JANGAN PONTENG KELAS.

Haha. Pagi tadi, rasa malas sangat nak pergi ke kelas. Tambahan pula, kelas pagi hanyalah kena attend OR, yang mana tak de siapa yang akan ambil attendance.
Tapi terus termati niat tu bila t eringat kata kata Moon Jae Shin,

"Don't bow your head easily. And don't kneel to just anybody. That'll become a habit, and once a habit, it's tough to fit"

Mesti korang macam wonder siapa ntah Moon Jae Shin ni.


Lol. he's just a drama character tapi his lines of it will become a habit selalu bermain dekat kepala saya everytime saya terasa nak ponteng.

Yelah, betul kan, once you start, nanti akan rasa nak buat lagi, nak buat lagi dan lagi sampailah benda tu tak rasa salah pun.

it does not just apply to ponteng kelas, tapi in everything in life. Contoh kalau terasa nak start smoking. Don't you even dare to start. Matikan perasaan tu cepat cepat. Sebab bila mana dia dah jadi habit ataupun sikap kita, sangat susah nak tinggalkan.

Okay tu je, bye :P


Wednesday, 12 August 2015

Bahang.

Assalamualaikum wbt :)

Sekerang ni tengah musim panas.
Hamboih, panas dia dasyat baq hang, lepas mandi pun boleh berpeluh lagi.
kalau pakai kipas, angin dia pun panas.

Huhu.
Pakcik teksi cakap ni paling panas pernah terjadi kat Egypt TT

Tu dia, sampai terkeluaq dari bumi =.=

Suddenly teringat satu video from Nouman Ali Khan.

Please, do watch it!






"Dan sesungguhnya, jika mereka ditimpa sedikit sahaja daripada azab Tuhan-mu pastilah mereka berkata; 
"Aduhai, celakalah kami, bahawasanya kami adalah orang yang menganiaya diri sendiri""
Al-Anbiya 21 : 46

Sunday, 9 August 2015

Superpower

Assalamualaikum wbt.

If you have superpower what kind of superpower do you wish to possess?

For me,
I want to hear other people thoughts

Because I always wonder what other people always thinking

Do they have the same thought as me?
how do people actually see me?
Is what they think the same as how they portray themselves?


Heh
It's just some of my random thought for today ;p

Saturday, 8 August 2015

Rindu ;(

Assalamualaikum wbt.

It has been almost 2 years.
but every single day I've been missing you.

I miss your voice
I miss your playful jokes
I miss seeing you 'layan' every single kids you met
I miss seeing your kindness to others. You are the kindest person I've ever met in my whole life.
I miss hearing your nagging for me to read more
I miss seeing you playing with Ziyad, your famous line, "Mari kita mulakann". It made me smile every single time
I miss the time when we used to read the newspaper together
I miss the moment when you back us up whenever mom was angry with us
I miss the moment when you are teasing us
I miss the every single morning when you wake us up
I miss the moment when you taught me how to drive
I miss the moment when you came home with my favorite novels
I miss the moment when you came to see me at school whenever I said I miss home
I miss the moment when I had to wake you up every time you are 'watching' football
I miss the moment when we have to berebut the rights to use the computers
I miss the moment when you asked me to make you nescafe
I miss the moment when I was little

Most importantly, I miss YOU!
I really miss you ayah.

kakteh tak tahu nak buat apa kalau kakteh rindukan ayah.
Hanya doa yang jadi penghubung antara kita.
I really want to see you!

my heart breaks whenever i see your picture
my heart breaks whenever someone mentions you
I still cannot believe that you are gone
I still cannot believe that I will no longer be able to hold you, to kiss you and to hug you.
I really miss you.

Ayah, moga tenang di sana. InsyaAllah kita jumpa dekat syurga nanti. That's the only place where I can meet you. I really miss you. I really wanna hug you tightly.

I wished I was better daughter to you.
I am really sorry for all my wrongdoings.

Kakteh rindu ayah sangat sangat! I love you!
You are the greatest man I've ever known.

Al-Fatihah.







Wednesday, 29 July 2015

Semangat Yang Hilang ;(

Assalamualaikum wbt :)

Saya tengah mencari semangat yang hilang
sesiapa yamg terjumpa, please give me back ;(

Dalam dua tiga hari ni asyik takde semangat nak belajar.
I dont even know why.

Banyak lectures & rounds yang tak revise lagi. Next week ada exam anaesthesia but i takde semangat langsung nak study.

Tahun ni adalah merupakan tahun yang paling panjang tempoh semester. We started our 6th year November last year and it gonna end this November. It's like the whole year kau study & kena pegi kelas tade cuti panjang.

It is understandable sebab this is our final year, but sometimes i just feel tired.

I miss home
There are lots to revise
Exams
I miss home
stress baca seniors punya working condition
iman menurun
i miss home
PMS
Living condition dekat Malaysia makin susah
thinking about future
i miss home
and lots of other things yang keep being on my mind
;(

I am not complaining, i just need somewhere to rant.
Till then. Bye.



Friday, 24 July 2015

Careless (82:6)



Ramadhan Di Mesir

Assalamualaikum wbt :)

Selamat Hari Raya everyone!

Entry kali ni sedikit outdated, tapi saya rasa saya kena juga menulis, tahun ni merupakan tahun terakhir saya sambut ramadhan di mesir :(

Apa yang specialnya Ramadhan di mesir?

1. SAMBUTAN KEDATANGAN RAMADHAN

Berbeza dengan Malaysia, di Mesir bulan Ramadhan disambut penuh meriah berbanding aidilfitri. lebih kurang seminggu dua sebelum masuk bulan ramadhan kita dah boleh rasa kehangatan Ramadhan yang bakal tiba.

Mereka pasang lagu sambut ramadhan. Dan sampaikan plastik supermarket pun ada Ramadhan Kareem special edition.

Kedatangan Ramadhan dimeriahkan dengan hiasan lanterns, kertas2 serta lampu yang berwarna warni. Di mana mana kita akan nampak suasana ramadhan. Meriah! Lebih kurang macam orang kita pasang pelita seminggu before nak raya la gitew.


 Lanterns, lanterns everywhere.

2. AL-QURAN

Di mana mana sahaja alunan Al-Quran dipasang, makin ramai orang memegang mushaf mulut sentiasa terkumat kamit membaca Al-Quran. Membaca Al-Quran tak kira tempat bukanlah satu perkara asing bagi penduduk mesir even pada hari hari biasa. tapi pada bulan Ramadhan kebanyakkannya akan lebih memperbanyakkan bacaan Al-Quran. Tak kira yang tua atau pun muda, miskin kaya semuanya berlumba lumba membuat amal soleh.

3. TERAWIKH

Mesir sangat terkenal dengan masjid yang amat banyak. Kalau jalan dalam 50 meter tu kadang kadang boleh jumpa 2-3 masjid. Amazingnya. masjid-masjid yang banyak ni sentiasa penuh setiap malam terutama sekali pada 10 malam terakhir <3

Kita boleh pilih nak solat di mana mana. nak yang cepat habis? lambat habis? satu juzu satu malam? aircond? free air? hee pilih je memana masjid yang ada. My favorite adalah di Masjid Nur Islam Camp Caesar. Solat open air giteww. Setiap malam saf saf sentiasa penuh sehingga perlu dibentangkan tikar di jalanan untuk terawikh. MasyaAllah rindu sangat suasana tuuu



Imam selalunya akan membaca hampir satu juz satu malam. jadi makmum dapat mengikut bacaan imam dengan mushaf yang dipegang ketika solat. Dek kerana imam memahami bacaan al-quran tersebut tika mana ayat2 yang menyentuh hati, kedengaran sedu sedan sang imam menangis kerana menghayati makna Al-Quran tersebut.

Apabila sang imam mula menangis dalam solat, ianya bagaikan menambahkan lagi kekhusukan makmum untuk menghayati dengan lebih lagi bacaannya. Tambah lagi suara imam sangat sangatlah merdu.


4. DOA QUNUT

Setiap kali terawikh, perkara yang paling tidak boleh dilupakan adalah doa qunut yang akan dibaca pada akhir rakaat witir. Seriously, sebagaimana mereka menghayati Quran ketika dalam solat, begitu juga reaksinya ketika bacaan qunut. semua begitu menghayati doa yang dibaca sehinggakan sering kali terdengar sedu sedan makmum ketika qunut dibaca.

And qunut dia memang panjang sangatt, especially pada malam terakhir terawikh. Serius! mahu lebih setengah jam jugak la berdiri mengaminkan bacaan doa qunut imam. haha sampai lenguh jugaklah kaki saya hehee ;)

5. BERLUMBA LUMBA MEMBUAT KEBAJIKAN.

" Maka berlumba-lumbalah membuat kebaikan di mana saja kamu berada"
Al-Baqarah : 148

Kalau dah nak tiba waktu berbuka, and kita masih lagi berada di jalan, nanti akan ada some random stranger yang akan bagi kita kurma buat bekalan berbuka.

Pernah sekali, kami nak tumpang masjid untuk mengambil wudhu. Pada masa itu hanya tinggal lagi setengah jam untuk berbuka. Bila masuk masjid je terus jemaah masjid dengan begitu ramah dan welcoming jemput kitorang berbuka puasa bersama. Asalnya plan nak berbuka di tempat lain, tapi disesabkan tak sampai hati nak menolak kami terus berbuka dan berterawikh di masjid tersebut.

Excited faces before berbuka 

 Appetizer untuk berbuka. Buah-buahan serta manisan

 Susu yang dipanaskan, dan diletakkan kurma serta kismis. Sedap!

Rubu' Firakh for each one of us :)

6. MAIDAH RAHMAN


Credits to Alex Photographer Community for this awesome picture.

Maidah Rahman ni merupakan meja panjang yang dibuka di masjid masjid dan tepi jalan bagi memberi makan orang miskin. Memang banyak maidah rahman yang dibuka di setiap masjid dan di tepi tepi jalan. Hehe kitorang budak malaysia pun selalu je pergi makan dekat maidah rahman ni dan diorang memang sangat mengalu alukan kedatangan sesiapa pun untuk berbuka bersama.



Alhamdulillah, dapat merasakan nikmat yang Allah bagi, dua tahun untuk merasai suasana ramadhan di sini. Semestinya kelak apabila ditanya apa yang saya bakal rindui setelah meniggalkan Mesir, semestinya saya akan menjawab, RAMADHAN!

Moga moga kita semua dapat bertemu Ramadhan yang akan datang.

For now, taqaballahu minna wa minkum! Happy Eid semua :)

Friday, 5 June 2015

Semester Satu 6th Yr

Assalamualaikum wbt :)

Antara azam tahun baru saya yang masih tak kesampaian adalah nak menulis dengan lebih kerap. 

Bukan untuk siapa-siapa, tapi untuk diri sendiri.

Seronok tau bila baca buku catatan matluthfi, rasa macam banyak sangat pengalaman atau peristiwa menarik yang dia ada.

Well, kita semua pun banyak je kisah menarik masing masing tapi kita tend to lupa bila tak catat.

Intro blogpost saya selalu macam tiada kaitan dengan isi sebenar, jauh sangat tersasar tapi takpelah kan.

Alhamdulillah, semester satu Tahun 6 sudah pun berakhir. Hari ni merupakan hari terakhir cuti semester, esok dah akan mula kembali kelas. round surgery.

Lega sangat dah habis final exam Internal Med hari tu. 
Personally, semester lepas adalah antara semester paling susah bagi saya. Subjek yang banyak sangat, ditambah dengan semangat yang makin pudar at the end tu membuatkan saya hampir putus asa time exam tu. Nauzubillah!

Hanya tinggal lagi 6 bulan je medical school. Then InsyaAllah saya akan graduate and become a REAL doctor. Masih belum boleh percaya sepenuhnya. Masih teragak-agak, rasa macam banyak sangat ilmu yang tak cukup lagi untuk melangkah ke fasa perkerjaan.

Emm.

Ini gambar classmates sem satu. Doakan kami semua berjaya graduate dengan jayanya dan pulang untuk berbakti kepada negara.

Lagi 6 bulan je. Fighting!



Memori Umur 4 Tahun

Assalamualaikum wbt :)

Ada satu fasa dalam keluarga saya di mana kami selalu beli majalah Mastika.
Semua kisah dalam Mastika, bagi saya seronok untuk dibaca tapi tak pernah terlintas dekat fikiran ianya akan jadi dekat diri sendiri atau orang-orang yang dekat dengan saya.

Semua orang tahu kan macam mana genre cerita yang selalu ditulis dalam Mastika.

Saya tak tahu kenapa tetiba post ni intro dia mengenai Mastika.

Ada satu petang tu, kawan saya bercerita mengenai jirannya yang disorok bunian, gadis yang berumur lewat belasan tahun, disorok bunian selama 3 bulan. Bila gadis tersebut dihantar balik, dia menceritakan macam mana gambaran dunia bunian yang dilihatnya.
Kawan saya cakap dia tak tahu sama ada nak percaya atau tidak.

Salah satu perkara yang dikongsi gadis tersebut adalah, makhluk di dunia bunian kesemuanya memakai pakaian yang berwarna putih.

Tiba tiba saya teringat satu peristiwa yang pernah berlaku pada diri saya sendiri semasa umur 4 tahun. Masa tu, keluarga saya tinggal di rumah flat kastam. Saya sering bermain lift, budak-budak lagi kann, suka sangat masuk naik turun lift.

Ada satu hari tu, saya main lift sampailah ke tingkat 11. Keluar daripada lift, saya disambut oleh beberapa orang dewasa yang memakai baju putih. Dalam memori saya orang yang berpakaian putih tu macam bercahaya tau. Sampai sekarang saya tak pasti siapa yang sambut saya bila keluar dari lift tu.

Saya tak banyak sangat memori semasa berumur 4 tahun, tapi memori ni adalah antara yang paling segar di ingatan.

Bila dengar cerita orang bunian pakai baju putih terus teringat memori ni.
Haha korang rasa orang bunian ada tinggal dekat rumah flat tak? lol

Thursday, 7 May 2015

Volleyball

Assalamualaikum :)

Baru baru ni, para pelajar Malaysia di Alex ada menganjurkan kejohanan sukan Alex (Alexandria Sports Carnival a.k.a ALESCA). Mula mula tak terfikir langsung nak masuk kerana dekat sangat dah dengan exam (I am gonna have final exam on Internal Medicine in another two days!).

Tapi Alin (aka captain team volley Imumtaz) ajak masuk, after giving some thought I agreed to participate. And alhamdulillah I am glad with my decision.

Volleyball is the only sports that I am good at (well, at least I think I am good. I still don't how to spike though ><). I am really glad I entered the competition. Teringat memori aktif main time sekolah dulu2. *sigh* how I miss the moment.

Waktu sekolah time main Volley was the only form of exercise that I did. heh, so now that I no longer active playing in uni, so there's no exercise for me. (I really hate running!) I gained lots of weight after habis sekolah.

I don't know, tapi I really like myself waktu main volley. Waktu practice, waktu tournament I really enjoyed that moment.

I was really thankful, alin ajak masuk.

Sebenarnya tade benda sangat pun nak tulis, other than nak cerita yg saya masuk volley. Just because, it maybe my last time playing Volleyball, I may not get any chance after this. That's why I decided to make a blog post about it.

That's all. Thank you for reading. I miss school :(

With my team mates, korang memang awesome!

Love, 
Yan :)

Saturday, 25 April 2015

Debor.

Assalamualaikum wbt :)

Hari ni, debor je tak menentu.

The causes maybe :

  1. Too much caffeine
  2. slow progression of study
  3. other unfinished workload 
  4. homesick
I guess semua kat atas ni main peranan, multifactorial giteww.

Thursday, 23 April 2015

Coffee Break.

Assalamualaikum :)

Today, another schoolmate announced that she is getting married.

Nowadays, bila scroll social media, rasa banyak dah perubahan. Banyak sangat kawan kawan share adalah nak kahwin, nak bertunang and post gambar anak anak >.<

And here I am drinking my coffee to stay awake to study for exam. Cheers!


Wednesday, 8 April 2015

Cute gall bladder

Assalamualaikum peeps!

Pejam celik pejam celik, dah nak habis sem 1. Today is our last class for internal medicine.
Esok exam hepatology & hematology. Doakan saya and friends okehh!

I just wanna share the picture.. awww kesian gall bladder. He is so cute! *ignore the spelling mistake*

Thursday, 2 April 2015

Wednesday, 1 April 2015

Wednesday, 7 January 2015

2015.

Assalamualaikum :)

Rasa macam nak menulis hari ni, so here i am! :3

Sekejap sangat masa berlalu, dah nak masuk 2015 daa. Saya tak ingat sangat pun what have i done in 2014. All I know is that 2014 is quite a busy year for me.

Tahun ni dah tahun last dah di Mesir, InsyaAllah kalau Allah izinkan 26 November 2015 saya akan habiskan pengajian kat sini and gonna be back for good. Satu fasa hidup yang lain akan menanti.

Satu tahun je lagi before ada gelaran doktor kat depan. it makes me nervous tauu. Rasa macam nak belajar lagi tak nak kerja, with all the stress yang orang selalu cakap cakap. Wuu

As final year med student, tahun ni kitorang akan amik dua subjek besar. First sem Internal Medicine and second sem saya akan ambil Surgery. So far dah lalui sebulan Internal Med and Alhamdulillah I like it very much! Tak dinafikan la workload dia sangat banyak, lots of things nak kena catch up dengan all the lectures and clinical rounds nak kena kena study tapi saya suka.

I figured out that kalau i made my mind to like the subject it's easier for me untuk study.

Tahun ni lebih banyak boleh buat procedure dekat patient. I was excited tau to do my first ultrasound and ABG sampling. Time the first time dapat withdraw ABG tu rasa macam ada rainbow dalam perut, haaa gitewww. Tapi ada jugak masa masa yang sedih rasa nak nangis bila patient jerit time kita nak cucuk dia lol. Tapi apa apa pun kita belajar enn.

Nephrology round with Dr Hisham.

Geriatrics with Dr Laila & Dr .. emm i dont remember her name :/

Last day dekat Geriatrics dept dengan Dr Suzanne and Dr Anna. Diorang ni adik beradik tau and they are sooo cute, seriously. Everywhere mesti go together la.

Last day dekat GIT dept.

Esok we are gonna start round dekat a new depaertment, Endocrine.

This semester jugak, banyak kali kitorang praktis on our own selves. Kakak saya cakap kerja gile, cucuk diri sendiri tapi haha well nak buat macam mana, we have to praktis. simple procedure boleh la buat sesama sendiri kan, so everyone take turns berlakon jadi patient. Tangan saya dah banyak kali la lebam kena cucuk haha. 


Seriously we had lots of fun hurting ourselves hahaha ayat dah macam org psycho kenapa :3

Saya berjaya tidurkan baby comel ni, I was so proud of myself lol.

Okay dah tu je random post for today. Doakan saya berjaya survive my final year. Tata everyone! :D