Monday, 31 January 2011

Mesir oh Mesir.



Assalamualaikum.

Aku tak sangka keadaan di Mesir akan jadi sampai seteruk ni.

Semuanya bermula dengan protes pada 25 Januari lepas iaitu Hari Polis Egypt. Sehari sebelum tu, kitorang just dapat emel yang kasi warning dari walid (pegawai MARA Mesir) cakap jangan keluar rumah sebabnye orang2 Arab ade nak buat demonstrasi. Aku pun macam, oh ok. lagipun kitorang still ade exam 27th tu jadi memang takkan keluar rumah.

orang2 mesir berarak suruh Hosni turun.
gambar ditangkap dari tingkap rumah.


Esoknya, keadaan normal macam biasa. tapi dah kecoh2 kate facebook dan twitter akan disekat sebab dua social network ni adalah medium utama perhubungan semua protesters ni.

After habis exam, on 28th, kami still unaware dengan the situation kat luar. Yelah, sebab internet dan telefon kena sekat. jadinye takde connection dengan dunia luar. disebabkan esoknya aku dah nak balik Malaysia dan duit Egypt di tangan tak cukup kalau2 kena bayar denda visa tak siap dekat imigresen nanti. jadi aku, Ibah dan TK amik keputusan nak pergi cucuk duit dekat ATM jap.

Dekat luar, aku sangat terkejut tengok jalan2 dekat rumah kosong aje. tak semeriah biasa. tapi kitorang teruskan je amik duit. On the way balik tu terserempak dengan akak senior dan barulah kami tahu yang ade perintah berkurung rupanya malam tu. aku pun terus je balik sebab takut ape2 hal.

Jalan ke Ibrahim Mia yang kosong je sebab perintah berkurung.

Rupa2nya, keadaan dekat Cairo dah macam menjadi2. dekat alex pun ada jugak cumanya rusuhan tu jauh dari rumah jadi tak dengar sangat. dan ade perintah berkurung dari pukul 6petang sampai 7pagi. oh patutlaa pakcik2 arab yang kami jumpa tengah jalan tadi pandang kami pelik semacam je. kitorang langgar curfew rupenya =.=

On 29th, kami serumah keluar pagi tu. aku nak ke airport sebab flight pukul 3ptg. Ibah nak tukar duit. Laila dengan TK nak beli tiket bas ke airport Cairo. Dekat Gamek (masjid) Ibrahim, penuh dengan batu2 atas jalan raya. dari jauh, aku nampak ade satu trak polis dan kereta yang dah rentung.

Trak polis dan kereta yang terbakar

Kami berpisah lepas tu. aku tunggu bas dan diorang gerak dengan urusan masing. but then sambil tunggu bas sampai, aku dapat call dari Ibah dan TK cakap diorang terpaksa lari dari Mahattet el Raml (stesentram) memandangkan dah ramai orang arab berkumpul.
waktu tu, aku sangat risau dengan mereka yang still kena stay dekat alex. dan on the way nak ke airport, nampak 5-6 kereta kebal yang lalu. first time tengok kereta kebal lalu depan mata. ramai orang berarak sepanjang jalan sambil melaungkan menyuruh Hosni Mubarak letak jawatan.

kereta kebal depan mata =.=

Alhamdulillah akhirnya aku sampai juga dekat malaysia.

bila aku telefon kawan2 di sana, diorang still katenya keadaan terkawal. diorang dah kumpul dekat rumah2 dengan asrama. tapi aku sedih dengar nasib kawan2. ada yang kena berkurung aje dalam rumah, ada yang terkandas dekat airport cairo. tidur dan makan tak selesa. maggi kongsi satu bungkus 3-4 orang. tolong laa cepat2 bawak balik diorang. T.T

*sigh*

the only thing that i can do is praying hard for you all. take care!

aku baca kat sini ada cakap yang Cairo Uni cuti 3bulan, Ain-Shams 6bulan and Al-Azhar 1 tahun?

Alex uni tak tahu laa lagi. jangan cuti lame2. membazir masa je. tolong laa semua ni berakhir cepat.

please Hosni Mubarak. just step down! the people dont want you anymore ok. there is no use for holding on till september. Egyptians already suffered enough. they wont believe you anymore. just go to the *tettttt* (antonym of heaven)

ermm korang tahu tak sebelum2 ni kebanyakan presiden egypt mati ditembak. hehe saje nak kasitaw itu. bile dengar ni ade satu benda yang aku terfikir2. jadi lu fikirla sendiri bak kate nabil.

Egyptians memang dah lame ditindas oleh pemimpin sendiri. Hasil negara banyak. Egypt memang ade aset yang banyak, minyak, terusan suez dan sektor pelancongan dah cukup untuk buat mesir kaya raya. tapi semua hasil tu tak sampai dekat rakyat. kalau waktu first year, nak berjalan dari universiti ke asrama ambil masa dalam 15minit, aku dapat jumpa dalam 5-6 orang yang mintak sedekah.

keadaan diorang sangat daif. tengok kaki tak berkasut. tidur di tepi jalan je. ada yang korek2 tong sampah cari makanan. anak2 kecil yang berumur time2 kita main guli lagi dah kena bekerja, dah kena mintak sedekah. begitulah daifnya sesetengah penduduk mesir.

dan memnag aku sokong rusuhan yang dibuat ni.

Go go Egyptians! You deserve your rights.
Hosni Mubarak just go down.

lagipun ada hikmahnya pada umat islam kalau protest ni berjaya. boleh tengok sini.
sebabnye Hosni ni memang talibarut Israel dan America.

Mari kita same2 doakan agar perjuangan orang2 mesir ni berjaya. Aminn insyaAllah :)

wall post dr ayman utk students dye. terharu! walaupun dr ayman tujukan wide range of people. ak pun one of student dye ape ^^ haha

Saturday, 29 January 2011

Tolong.

Assalamualaikum kawan2.

mesti ramai yang dah tahu kan pasal ape yang jadi kat egypt sekarang. rusuhan anti-kerajaan nak menggulingkan presiden mesir sekarang. nantilah aku update pasal ni.

entry ni just nak mintak tolong,

tolong doakan kawan2 aku dekat mesir. makin huru hara sekarang. doakan semua selamat ye. mudah mudahan dengan doa kawan2 urusan kami semua di mesir dipermudahkan. amin
insyaAllah :)

tadi ade dengar rumours cakap kalau rusuhan ni teruk sangat, maybe semua student malaysia kena hantar balik. tak nak! kalau balik kena sambung belajar kat malaysia, dan maybe kena ulang balik 1st year. ohh ok ak tak sanggup nak mengulang first year as medical student. cukup! penat! tak nak membazir satu tahun ;(

hmm..

Currently, aku dekat Bahrain. transit 6 jam sebelum flight ke Kuala Lumpur.
Memang excited nak balik malaysia tapi rase risau tu macam mengatasi semua. T.T
ramai kawan2 yang plan nak bercuti negara2 lain winter break ni tapi nak turun airport dekat cairo pun susah sangat. bahaya.
Alhamdulillah aku lepas keluar egypt without much problem tapi still aku risau dengan yang lain.

Ya Allah, kau permudahkanlah urusan mereka ya Allah.

nanti sampai Malaysia aku update pasal rusuhan dekat Egypt insyaAllah.

oh lupe nak kasitahu, kitorang tengah winter break sekarang. dua minggu. exam dah habis.
dan aku decide winter break kali ni nak balik malaysia :D

ok till then assalamualaikum.

Wednesday, 26 January 2011

This is seriouslyy nerve-wracking..
arghhhh tak sabar nak tunggu munculnya pukul 4 esok petang.
then we are free from this excessive sympathetic tone.
go go!

ohh ok, ak takde laa stady sampai stress macam ni hehe
cool ok. even dari petang tadi nervous. tpi kena try maintain cool! ^^

Sunday, 23 January 2011

Sorry and Thank You :)


Asslamualaikum :)

Sorry and thank you.

These two words means a lot to me. Kalau dalam bahasa melayu, Maaf dan terima kasih.

huhhh some people may think that these two words means nothing but for me it means a lot.


People sometimes says sorry, even when he/she doesn't really mean it. I mean macam orang cakap sorry just sebab nak jaga hati.
For me, that sorry means a lot since they have at least the intention not to hurt you. They tried their best not to let small thing complicate matters.
*Hati aku cepat cair taw kalau orang buat salah dan terus cakap sorry. Memang la kite akan ingat benda tu kadang2 after that tapi at least lega sikit hati.

But sometimes when I utter the word sorry because of any misunderstanding, fight or etc, i keep wanting to hear the other side saying the same thing. sometimes i do feel pathetic for hoping something that i should not.
hmm i always keep in mind that in an argumant or misunderstanding, both sides always have their share in creating the mess thus both of us should feel sorry about it. but then i will feel disappointed if i am the only one showing the effort for apologizing.
pathetuc eh? T.T

Thank you :)

This is another i think another magic word for me. Thank you!
It gives you calming effect. hehe macam amphetamine buat dekat hyperactive children, it gives paradoxically calming effect ^^

But my mood always get better if someone says thank you whatever reason is.
Macam semalam in this situation,
"takuuutt nak exam!" that’s what i told one of my study-group-mate. and she respond, “tak pe. yan banyak tolong orang. InsyaAllah bole. thank you sebab tolong diba.”

this one sentence makes me feel so touched.

thank you jugak dekat diba dengan dila sebab banyak sangat tolong aku :)

ceh tibe2 sentimental pulak kan. tade keje dua post sehari padahal esok exam. okay dah stop!

Saturday, 22 January 2011

Assalamualaikum :)

Lagi sehari countdown untuk exam finale. wahhh semua orang dah macam ermmm errr tak keruan =.=

semua jadi burung hantu.
mulut sentiasa terkumat kamit hafal segala nerve, vessels, drugs etc.
mata melilau2 cuba nak ingat structure anatomy, physiological process of our body, action of drugs.

ooohh uuuhh takuutttttttt!
sympathetic tone dah mule nak predominate the body. urgghhh T.T




tibe2 tengah study ibah cakap,
"tolong lah suami jangan suruh aku berhenti kerja."

haha lol.

hehe tapi betul cakap ibah, aku tak setuju kalau ade jejaka yang nak beristerikan doctor tapi nak suruh isteri berhenti kerja.
penat belajar, sekali tak boleh kerja. huh 6 tahuun kot. pastu bukannye senang.
hehe tibe2 emo pulak kan pukul 3 pagi bute ni :D


Say NO to this picture!

Studying is FUN! ^^


doakan kami semua. insyaAllah moga muumtaz semua orang. amiin.

Monday, 17 January 2011

Al-Fatihah.

Assalamualaikum.

Tadi dekat library dapat satu berita yang sangat mengejutkan. Ada akak 3rd year meninggal dunia disebabkan carbon monoxide poisoning, berpunca dari gas heater yang bocor.

Jadi harap kawan2 semua bermurah hati sedekahkan Al-fatihah.

Kalau nak tahu lebih lanjut boleh buka link ni

Dekat mumtazbazz ade tulis :

Kematian merupakan satu peringatan bagi mereka yang masih hidup, semoga dengan apa yang berlaku ini mengingatkan kita akan kehambaan dan pengabdian sebagai seorang hamba Allah SWT.


"Dan setiap ummat mempunyai ajal, apabila tiba ajalnya, maka tidak dapat ditundakan atau disegerakan walau sesaatpun"
-Al-Aaraf : 34

Sepanjang perjalanan balik dari library tadi, aku terfikir macam mana kalau perkara yang sama terjadi dekat diri sendiri.. dan memang betul kita takkan pernah nak boleh tahu bila ajal kita akan datang. sama ada kita bersedia atau tak, kita yang kena tentukannya. wallahua'lam.

Saturday, 15 January 2011

The Five Treasure Island.





My current favourite Korean band ^^
Suke dengar lagu FT Island. best, two thumbs up!

Tapi, ape pun, yang ni still Number One. hehe ^^

Okay, saye taw tade keje.

jum study jum kawan kawan!
final lagi seminggu ^^

Good luck all. :)

Monday, 10 January 2011

Emas Harta Ummah.

Assalamualaikum :)

Dalam seminar ibadah pesakit yang saya pergi time cuti raya haji dulu, Ustaz Othman bin Hamzah, Ahli Majlis fatwa Negeri Selangor ada cakap briefly tentang kehebatan emas dan perak ni dalam membantu kewangan umat Islam. Sebabnye emas dan perak ni harga sentiase naik di pasaran. dan memang boleh nampak laa kenaikan emas dan perak ni.

Ada satu hadis Rasulullah SAW yang saya dapat dari sini.

Abu Bakr ibn Abi Maryam meriwayatkan bahawa dia mendengar Rasulullah SAW bersabda. "Akan tiba satu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan umat manusia. Maka simpanlah dinar dan dirham (untuk digunakan)" -Musnad Imam Ahmad ibn Hanbal.

dan juga jumpa petikan ni dekat sini

"Emas sesuatu yang bernilai. Ia boleh menjadi barangan yang boleh dijual beli atau sebagai barangan yang digunakan dalam pertukaran barangan (sistem barter). Namun, jika semua umat Islam mahu menggunakannya dalam muamalat harian, dinar dapat melaksanakan tugas tersebut kerana ia telah dilaksanakan pada zaman Nabi, Umar dan para khalifah. Dari segi agama, kita telah melaksanakan sunah Nabi"

Selain tu juga, saya rasa emas ni macam pelaburan yang insyaAllah takkan rugi. Selain dapat bantu ekonomi umat islam, ikut sunnah Rasulullah SAW, dapat jugak jamin masa depan kita nanti insyaAllah.



So, saye da simpan azam, nak simpan duit at least nak beli sikit emas buat simpanan. Yelah, daripada duit yang ada tu guna ke tempat2 yang tak sepatutnye, baik beli emas ^^

Azam memang azam. Usaha kena ada.
jadi kirenya saya kena ambil langkah dari sekarang. simpan duit! jangan membazir sangat yan.

Yelah, kan dah nak masuk 20 tahun. mestilah kena fikir pasal masa depan, tak boleh nak bergantung dekat mak ayah lagi ^^

So sesiapa yang berminat pasal emas dan perak ni juga bolehlaa tengok page dekat bawah ni :)

Emas Harta Ummah.

Sunday, 9 January 2011

53th Post.

Walaupun sekarang tengah musim exam tapi sejak kebelakangan ni, aku selalu je jalan2 dekat facebook. jenguk jenguk wall kawan kawan lama. and aku rase down sikit malam ni. sebabnye kecewa dengan perubahan sesetengah individu yang dulunya aku sangat rapat dan kenal mereka. tapi bile tengok sekarang, seolah2 melihat individu yang berbeza ;(

Ya Allah, kau berikanlah kekuatan kepadaku untuk membantu rakan rakanku setakat yang termampu.



and my dear friend just want to let you know that, I really do love you friend, that's why I speak up. :)

And then, (this is another topic)
aku bukak page satu group yang sangat.. =.= erghhh tak taw nak cakap ape. sedih! apekah? Persatuan Gay Malaysia Kebangsaan? huh..? even kitorang housemates tergelak2 bace wall tu and tengok gambar profile pictures people dalam tu yang ntah ape2, but that laugh bukan sebab kitorang suke and setuju dengan perbuatan tu but it is sarcasm. inside, i felt disgusting..



Yes, I know that you people are gay but that is obviously NOT OKAY!

Kami belajar psychology semester ni. So I'd like to share some things. So basically, we have five different perspectives of psychology but I am most agree with the last one which is the Phenomenological Perspective ;

"We are not acted on by forces beyond our control, but instead we are capable at controlling our own destiny. We are the builders of our own lives because each of us is a free agent, to make choices and set goals and therefore accountable for our life choices. This is the issue of free will versus determinism. Some phenomenological theories are called also humanistic (the desire toward self actualization). All of us have a basic need to develop our potential to the fullest, to progress beyond where we are now"
So here is the conclusion from me,

everyone have the right to choose their own destiny, so please my dear choose it wisely.