Thursday, 31 March 2011

The Heart is Cool.

Assalamualaikum and hello all :)

lesson for today.

One of the properties of the myocardial (heart muscle) is Myocardial Rhyrhmicity (automaticity). It is the ability of cardiac muscle to generate excitation wave (action potential) spontaneously and regularly.

Unlike voluntary muscle, the cardiac rhythmic activity does not depend upon its connection with central nervous system. For example whereas the rhythmic contraction of the diaphragm immediately stops when phrenic nerve are cut;
a completely isolated heart continues to beat

when it is perfused with suitable fluid. The cardiac rhythmicity is myogenic in nature.


cool kan? more to come in the heart is cool series. ;)


Monday, 28 March 2011

Syukur.



Jangan bersedih. Sesungguhnya Allah bersama kita :)

Sunday, 27 March 2011

Random2.

Assalamualaikum all :)

I read one of my batch-mate's blog just now, pikah. entah kenapa a sudden motivation/thought/enthusiasm or whatever it is called crossed my mind,

"be grateful of what i have and i definitely need to study harder"


So, apa lagi?
let's conquer every inch of this new cardiovascular module. ^^


Tuesday, 22 March 2011

The End of Winter Break 2011.

Assalamualaikum semua :)


tanpa disangka, tanpa diduga, winter break kali ni berlanjutan sampai hampir dua bulan.

Esok, 23 march 2011 secara rasminya ia akan berakhir.
bye bye Malaysia.
huh =.= hati rasa berat je nak balik.
Alhamdulillah ramai2 kawan kawan yang dah selamat sampai sana.

Tiba-tiba, deep down in my heart (eceh!) rase slightly.. slightly je taw.. menyesal sebab tak balik dengan sponsor. Aku fikir macam hmm ada kawan so no worries laa. lagipun buat ape nak naik dengan kerajaan bila da ada tiket sendiri kan. aku kan warganegara yang berhemah. tak nak menyusahkan kerajaan la sangat. konon! padahal sebenarnya taknak balik awal dulu. ahh whatever!

Jadinya, akhirnya kitorang berempat je yang balik naik Gulf Air ni esok. hailaa. tapi taktahu laa kot2 ade group student lain yang naik sekali.

hmm apepun doakan kami selamat sampai ya. transit 12 jam. oh.. bosan bosan.

till then :)

Monday, 7 March 2011

With S2.

Assalamualaikum semua :)


Ya Rabbana, jika aku jatuh hati, jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling dari hati-Mu
Ya Allah, jika aku jatuh cinta, cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu agar bertambah kekuatanku untuk mencintai-Mu
Ya Allah, jika aku jatuh hati, izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu, agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta palsu Ya Allah, Engkau mengetahui bahwa hati ini telah berhimpun dalam cinta pada-Mu, telah bersatu salam dakwah pada-Mu, telah berpadu dalam membela syariat-Mu, kukuhkanlah ya Allah ikatannya, kekalkanlah cintanya, tunjukkanlah jalan-jalannya, penuhilah hati kami ini dengan Nur-Mu yang tiada pernah pudar, Lapangkanlah dada kami dengan limpahan keimanan kepada-Mu dan keindahan bertawakal di jalan-Mu

Selamat pengantin baru.

kepada pioneer tahun dua yang membina masjid. mungkin lepas ni ramai lagi yang ikut jejak langkah mereka.

Qarafi dan Nusaibah.


dan juga kepada akak SC,
Kak Syafiqah dan pasangannya.


cantik kan pengantin?
berseri seri je muka.

tak sabar nak tengok siapa lepas ni ikut jejak langkah mereka ^^

*gambar2 diambil dari facebook pengantin baru*
nak tengok lagi gambar boleh jengok blog iezy, raan dan atie.

aww sweet laa tengok diorang.
hehe sape2 yang rasa jeles bolehla mengikut jejak langkah mereka lepas ni. tapi kena pastikan dulu dah sedia nak pikul tanggungjawab sebagai isteri atau suami. ok! :)


oh lepas tu kan aku dah disabled function right click dekat blog ni. atas sebab2 tertentu.
thanks to tutorial dari blog Asilah.

Dalam post sempena maulidur rasul oleh Hanis dia ada sertakan satu nasyeed bertajuk
'Don't Talk to Me About Muhammad'
tajuk dia lain macam kan? tapi dengar dulu sebelum buat keputusan.



Sejak dengar nasyeed ni, ermm aku macam addicted dengan nasyeed ni. sebab di sebaliknya kita boleh bayangkan peribadi Rasulullah SAW. Paling aku suka time makcik tu tanya nama Nabi SAW. so nak kongsi dengan semua orang. dengar taw :). Boleh pergi blog Hanis sebab kat situ ada cerita di sebalik nasyeed ni.

till then Assalamualaikum :)