Tuesday, 27 July 2010

Nabi Sulaiman dan Malaikat Maut

Tengah tak de menda nak buat kat rumah ni, tibe terbaca laa buku Koleksi Kisah Ceria Pengasuh Akhlak Mulia. Dan tak tahu kenapa ade satu kisah yang dirasai menarik. Ada unsur kelakar tapi mengandungi pengajaran mendalam.

Pernah sekali ketika malaikat maut datang untuk mengambil nyawa seorang si fulan, dia telah singgah sekejap di majlis Nabi Allah Sulayman bin Dawud a.s. Di majlis tersebut malaikat maut asyik melihat seseorang dalam majlis berkenaan dengan pandangan yang menakutkan.
Orang berkenaan berjumpa Nabi Sulayman dan berkata, "Wahai Nabi Allah, bolehkah tuan menghantar saya ke tempat lain kerana saya amat takut dengan pandangan seseorang dalam majlis ini"
"Engkau hendak ke mana?" tanya Nabi Allah.
"Hantarlah saya ke bumi India pun tidak mengapa" jawabnya.
Maka Nabi Sulayman pon menghantar orang tersebut ke India lalu baginda bertanya kepada Malaikat Maut, "Kenapa engkau merenung manusia itu sedemikian hingga dia begitu takut?"
Jawab Malaikat Maut,"Aku sepatutnya mencabut nyawanya sebentar lagi di bumi India, jadi aku kehairanan kerana dia masih berada di majlismu"

Jadi kesimpulannya, walaupun kat mana aje kita berada kalau ditakdirkan ajal datang kita tak boleh tangguh walaupun sesaat. Kalau ditanya adakah kita dah bersedia nak terima jemputan malaikat maut, rasenya takde yang berani bercakap sedia. Including me. Kadang2 rase semangat aje nak buat baik dan sebagainya tapi kadang2 rase malas then asyik melagha je. Dengan keadaan diri yang sering on off ni, dah tentu naya diri kalau bertemu malaikat maut sekarang. Mari kita muhasabah diri keadaan iman kita sekarang..

Wallahualam.

*corect me if i m wrong ^^,*


Monday, 26 July 2010

Sunday, 25 July 2010

Malaysia.

Hehe saye dengan rasminya telah berada di bumi Malaysia pada jam 9.46 malam 20 Julai 2010 waktu tempatan..ecehh ;p

hehe ye dah lebih 6 hari kot balik baru nak update..nak buat cam ne kan sibuk sangat makan durian. hee~ ape ape pon. saye sangat seronok berada di sini. dah lama tak jalan2 dkt blog orang sebab dekat asrama mara sebelum ni ketiadaan internet. kat rumah pulak mengalami penyakit malas walaupun intenet laju.

okeyh, sekian aje. hehe

*kyu hyun da ade twitter..yeayy! saye hepi lagi.*

~rasenya ini post paling sekejap yang pernah dibuat~

Saturday, 3 July 2010

No Other ^^,

There’s no one like you, even if I look around it’s just like that
Where else to look for? A person good like you, a person good like you, a heart good like you, a gift good like you
How lucky, the person who will try hard to protect you is just me
Where else to look for? A guy happy like me, a guy happy like me, a guy who laughs with the greatest happiness like me

Your two warm hands get cold when I’m cold, your heart which used to be strong gets sensitive when I’m hurt
To silently take my hands, to silently hold me, I only wish for those small comforts
You don’t know this heart of mine, which always wants to do more for you

My heart, say it out loud, my free soul
The days left are even more than the time when I came love you with a heart which always felt like the first time

There’s no one like you, even if I look around it’s just like that
Where else to look for? A person good like you, a person good like you, a heart good like you, a gift good like you
How lucky, the person who will try hard to protect you is just me
Where else to look for? A guy happy like me, a guy happy like me, a guy who laughs with the greatest happiness like me

When my greedy heart gradually looks to other directions, when my greeds grow more than my mind can handle
To understand, to tell me clearly after all those excuses “I’m here”, only that one thing
I’m always thankful. Will I ever act that well just like you

My heart, say it out loud, my free soul
The days left are even more than the time when I came love you with a heart which always felt like the first time

There’s no one like you, even if I look around it’s just like that
Where else to look for? A person good like you, a person good like you, a heart good like you, a gift good like you
How lucky, the person who will try hard to protect you is just me
Where else to look for? A guy happy like me, a guy happy like me, a guy who laughs with the greatest happiness like me

You know what, little much little even though I’m shy, you don’t know it but you’re burning like the sun, please understand my heart
Even though those girls appearing on TV shows are sparkling, I always look at you (I’m crazy crazy Baby)
Hearing you tell me “I love you”, I have everything in this world You & I, You’re so fine, Is there even anyone like you?
I love you Oh, please know it, that to me there’s only you, that I foolishly see you as my everything

We came on the same road, we are just like each other, how surprising, how thankful, it’s just love

There’s no one like you, even if I look around it’s just like that
Where else to look for? A person good like you, a person good like you, a heart good like you, a gift good like you
How lucky, the person who will try hard to protect you is just me
Where else to look for? A guy happy like me, a guy happy like me, a guy who laughs with the greatest happiness like me
There’s no one like you

Super Junior ; No Other.

** Sweet.. Suke suke.. ^^, **

Thursday, 1 July 2010


Saya telah melakukan pembaziran hari ini mengikut hawa nafsu.

*i m repenting myself T.T*