Thursday, 8 December 2011

Night Rant.

Assalamualaikum :)

Izinkan saya merepek di sini di pagi buta ni.

Dah hampir pukul 2 pagi dekat sini. Tidur lambat hari ni, bersama housemates planning untuk winter break nanti. Harapnya nak bercuti luar dari Egypt. Buat research tempat, pengangkutan, penginapan lagi penat dan susah rasanya daripada buat research pasal assignment. Pening memikirkan macam mana nak jimat. Nak naik bas atau train, nak tidur hostel atau motel, mana tempat yang perlu pergi so that dapat maximizekan cuti.

First time saya plan sendiri cuti macam ni. Walaupun dah masuk tahun  ketiga dekat egypt, tak pernah lagi saya pergi bercuti 'oversea'. First year hanya jalan-jalan dalam egypt, tahun kedua balik Malaysia sebab evakuasi. Tahun ketiga nilah baru nak merasa ke luar negara.

Terasa excited nak melihat tempat orang, nak rasa salji buat pertama kali. walaupun egypt ada winter, tapi salji takde, hujan ais je yang ada.

Saya travel hanya berempat insyaAllah, semua diuruskan sendiri. Tapi banyak pulak dugaan yang timbul, duit terutamanya. Nak kena pakai kad kredit untuk booking semua benda. Sape nak bagi saya pinjam? Haha bertuah la saya kalau ada orang offer.

Selain tu risau je takut tak cukup bajet. Dah terfikir nak pinjam duit mak dulu kalau terpaksa. Heh =.=' Nanti KakTeh bayar balik ye mak. Sayang mak! hehe ^^  Mak pun pernah cakap dah alang-alang dekat tuu, travel habis-habisan. Nanti dah masuk kerja susah pulak nak dapat peluang lagi.

Siapa nak tolong saya bayar balik duit mak tahun depan? tolong klik iklan. haha just kidding! ^^
baru je belajar buat ChurpChurp ni. Menarik la jugak sebab dah dapat RM1.20 tanpa berbuat apa-apa.. Korang rasa menarik tak? I need thousands of unique click kalau nak cukup untuk tampung duit pergi Italy ni. =.='

Cuti summer lagi dua tahun, classmates sekolah pulak ajak jalan-jalan kat Korea. adoih, mana nak cekau duit? Nak balik Malaysia lagi cuti tahun depan. Bila saya nak boleh simpan duit ni? sobs T.T
Bila bercakap pasal Korea, kawan saya cakap bajet untuk melancong ke sana dalam RM2000++ je. Murah laa kan? Sebab tu classmates saya ajak pergi, kena tunggu dua tahun lagi sebab semua orang kena kumpul duit dulu.

Sekarang tengah cari rumah baru sebab ada masalah sikit dengan rumah yang saya tinggal sekarang. Tak jumpa lagi rumah idaman hati, yang murah sewanya dan sesuai untuk kami. Rata-rata sewa rumah LE2000 sebulan bersamaan RM 1048. Gile! dah la rumah bukan macam kat Malaysia, rumah flat aje tapi sampai seribu sewa dia sebulan. Kadang-kadang ajen cari rumah tu bawa kami pergi rumah yang uzur sangat tapi sewa mahal. geram betul!

Huhu tetiba terpanjang pulak saya merungut kat sini. hehee sapa yang baca sampai habis, terima kasih saya ucapkan. till then. salam :) nak tidur, pukul 2.25 sudahh, konfirm punye esok bangun lambat, tapi tape, esok jumaat. cuti! yeeehaaaa.. perangai sedikit tak betul bila mengantuk. ;p

2 comments:

Noraim said...

awakk, bestnya dapat jalan2. nak ke mana tuh?

p/s: sy kalau tak komen blog awk mmg xsah. hihi. sy suka baca :)

Yayan. said...

belum tentu lagi aim dapat jalan ke tak. still dalam planning. awak doakan laa eh :)

hee apa laa yang ada sgt kat blog ni. nway thank you aim, terharu saya :D :D