Sunday, 25 December 2011

The Ultimate Woman Part II

Assalamualaikum :)

Ini sambungan entry semalam :) Saya sangat tertarik dengan penyakit ni,

Androgen Insensitivity Syndrome (AIS). Satu syndrome di mana kita tak dapat nak tentukan pun sama ada individu tersbut lelaki ataupun perempaun. Penampilan AIS seperti wanita tulen, ada buah dada, ada vagina, kulit halus mulus, jalan lenggok gaya semua macam perempuan tapi hakikat sebenarnya mereka berkaryotype XY. Kalau perempuan, kita ada XX.

Dan kenapa pulak the ultimate woman? Bak kata Dr House, the ultimate women is.. a man. Huu sebabnya pesakit AIS ni selalunya sangattttt cantek, malah kadang-kadang lebih cantek daripada wanita biasa, kita-kita yang bergenetik XX nih.

Hormones bagi lelaki dan wanita berbeza. Kalau lelaki, untuk mengagah perkasa kan diorang, kaum adam ni memerlukan hormone yang dipanggil androgen. Jadi kerja androgen ni laa nak menlelakikan lelaki. haha faham ke? Androgen ni nanti akan tolong dalam proses pembentukan alat kelamin, muscle muscle diorang tuu, suara garau garau. itu semuaa kerja androgen. Saya dah pernah cerita sikit pasal androgen sebelum ni. Kat SINI.

Kalau perempuan pulak, kita ada hormone yang dipanggil estrogen. Estrogen ni laa yang melemah-lembutkan kita. awww~ estrogen ni akan memperempuankan perempuan pulak. hehee Kalau orang lelaki nak jadi awww, selalunya diorang ambil hormone ni. So kerja estrogen ni untuk pembentukan alat kelamin perempuan, pembentukan buah dada dan ciri-ciri keperempuanan yang lain.

Pesakit AIS ni selalunya badan diorang tak boleh respon dekat androgen ni. Jadi segala arahan daripada androgen, badan diorang buat dunno je. Dan sesetengah daripada androgen dalam badan tuu akan ditukar untuk jadi estrogen, hormone kaum hawa tadi.

Bila dah tak respon pada androgen, alat kelamin lelaki tak terbentuk. Tapi walaupun diorang tak boleh respon pada androgen tadi, tapi badan diorang boleh respon pulak dekat estrogen. Jadinya bila dah respon dekat estrogen, alat kelamin wanita pulak yang terbentuk. tapi hanya vagina laa yang ada. Rahim dan ovary tade. That's why walaupun AIS ni nampak macam perempuan tapi diorang tak pernah datang period sebab diorang tade rahim.

So macam tulahh serba sedikit pasal penyakit yang menarik ni. Apa pendapat korang? menarik tak? menarik tak? korang rasa pesakit AIS ni perempuan ke lelaki?

Macam  Faizal Bobby cakap, buat masa sekarang tade ulamak lagi yang ulas tentang hukum isu ni. Mungkin sebab AIS ni sangat jarang berlaku, so tak ramai pun yang tahu. Saya pun baru je tahu.

Bagi saya, diorang should stay as perempaun. Secara genetiknya, diorang mungkin lelaki (XY) tapi secara fizikal dan emosionalnya, mereka dikira sebagai perempuan. Tapi kalau lelaki nak kahwin dengan AIS ni memang takkan dapat anak laa jawabnya, sebab takde rahim.

Siapa nak tahu pasal AIS ni boleh baca SINI ataupun tengok cerita House season 2 episode tajuk Skin Deep.

*saya tak belajar pun tentang AIS ni, just baca sendiri-sendiri je so kalau kurang informasi tuu heee sorry laa eh :)

3 comments:

Maicher said...

wahh. saya pon baru tau pasal ni. never heard about this before.

Juliet_iRa~" said...

pernah dgr b4 ni tp xtahu sgt..hee

ni br tau..nice info..:)

محمد رازيق said...

baru tahu jgak. tq sharign info