Thursday, 6 December 2012

Tadabbur Alam ; Burung.

Assalamualaikum :)

Hari ni hari khamis. hehe sejak belajar kat sini hari khamis adalah hari yang paling best bagi saya. Sebab ape? Haha sebab.. esok jumaat cuti! Yeayy.. Cuti kitorang ada sehari je seminggu, jadi sehari esok sangat bermakna. Heee

Tadi, nak ke ATM, tunggu tram tak sampai sampai, saya pun decide nak jalan kaki je. ATM dekat pasaraya Fathalla tu dua stesen je dari rumah. Exercise sikit, baru timbang berat pulak =.=

This is what we called tram :P

Jalan jalan, well kalau dah jalan seorang fikiran dan penglihatan senang sikit nak menerawang. Tengok langit and i saw these..


Sekawan burung, terbang terbang, they keep on flying circling at the same place. So saya wonder, why?
how does it feels to be a bird? Apa tujuan diorang terbang terbang macam tu, they are not looking for food, just terbang terbang circling something. 

From usrah sharing, one of my bulatan's member said, "there is no kebetulan in Islam, semua dah dirancang Allah." What is his plan in making the birds behave like that? No one knows. Only Allah, the Only One knows. It's His secret you know. We can only just wonder, and say subhanallah. Luasnya ilmu Allah tuu!

Sama macam waktu Nabi Adam diciptakan, even malaikat pun wonder kenapa Allah ciptakan manusia sedangkan mereka kata, manusia hanya akan buat kerosakan je di bumi ni, so why nak ciptakan manusia?

Semua yang berlaku sehari hari, adalah plan Allah. He will make sure everything behaves accordingly.
"Dan Dialah yang menciptakan malam dan siang, matahari dan bulan. Masing masing beredar pada garis edarnya"
Al-Anbiya' : 33
Dan sepanjang perjalanan, saya lihat muka orang orang di sekeliling saya, and I wonder why do these people exist? What's their role? 

After doing my shopping (shopping la sangat kan, mostly makanan je) both my hands were full and heavy. Saya prepare duit satu genih buat tambang tram. Jalan cepat cepat sebab dah masuk maghrib.Baru pukul 4.50 petang kot, awal dah maghrib sekarang.

Tengah saya tergesa gesa nak kejar tram, saya nampak seorang pakcik tua, emm not pakcik kot, atuk maybe. He was holding one packet of tissue, only one packet, holding it out to all the passersby, most of them ignored him. Bila saya passed him, i just gave him the one genih in my hand, and terus saya cepat cepat nak jalan.  Saya ada banyak lagi syiling dalam bag tapi sebab tangan penuh dengan barang, rasa malas nak keluarkan, so i just gave him that one genih.

Before saya jalan, saya tengok dia and senyum (to fulfill my adab bersedekah) and he smiled back. Tapi, his smile is the one that tugged my heartstrings. A smile that showed how grateful he is. He is so happy with just that one genih. 

Dan dalam perjalanan balik, saya asyik terfikir, kenapa Allah temukan pakcik tu dengan saya? And i think i found the answer, so that i learn something from him. Be grateful, to whom? to Allah, who gave me more than i could asked for, more than what i really deserved. Thank you Allah

Pernah dengar nasyid Dawud Wharnsby Ali, Alhamdulillah?


I am just a person and my life is full of opportunity  
I can travel through the world, over land and over sea
But will I choose the path of truth or the path to misguide me?
I am still looking and maybe started crawling into a path that i wanna be. But indeed that path is so hard to be maintained. and I should be in this path to look for my logam. My logam, my strength, anything yang saya rasa mampu saya specialized, not just for myself but something that can help my ummah. I wanna be like a logam, strong inside and out.

But in order to find that logam, i need to change. Saya tahu, that change cannot be too drastic, but i should try to make some progress. "Don't easily give up, keep on going for the sake of Allah!" that's the most important thing.
"Dan mengapa mereka tidak memikirkan tentang (kejadian) diri mereka? Allah tidak menciptakan langit dan bumi dan apa yang ada di antara keduanya melainkan dengan (tujuan) yang benar dan dalam waktu yang ditentukan. Dan sesungguhnya banyak di antara manusia benar benar mengingkari pertemuan dengan Tuhannya"Ar-Rum : 8
I don't know what's my fate at the end of this journey, whether I manage to still be in this path or go astray, only Allah knows.

Oh Allah,

Guide us to the straight path

The path of those upon whom You have bestowed favor, not of those who have evoked [Your] anger or of those who are astray.

Thank you :)

2 comments:

Ujie said...

melihat alam & kehidupan sambil berfikir..mmg byk yg kita boleh pelajari dan insafi.

1genih tu sama dgn berapa rm?

Izyan Hamizi said...

satu genih = lebih kurang 50 sen T.T