Friday, 14 December 2012

Mesir Randomly :)

Assalamualaikum :)

Saya bosan lantas tangan pun cepat je menggodek-godek album gambar dalam hard disc. Folder tahun 2009, hampir empat tahun dulu, waktu mula mula sampai Mesir. Huhu dah masuk tahun keempat saya dekat sini, kalau student yang belajar subjek lain mostly dah masuk final year and nak grad sudah.

Waktu mula mula sampai dulu, semua benda saya nak amik gambar, biasalah budak jakun baru sampai. Haha sampaikan tiket tram pun nak ambil gambar. Sekarang tiket tram tu main campak campak je. Kalau kawan yang tolong bayarkan siap taknak ambil lagi tiket tu biar dia je yang simpan. Hee


Ini namanya tram. macam train tapi atas jalan raya. Nilah pengangkutan kami hari hari nak ke kelas. Tambang dia murah je, 25 sen je tak kisah  pergi mana mana. Gerabak paling depan sekali adalah gerabak untuk perempuan je. Naik tram ni kena sabar sikit la, yelah pengankutan murah kan, so waktu peak hours pagi dan tengah hari memang macam sardin habis laa. Sesak nafas gua.

Haa dan waktu sesak sesak macam ni laa pickpockets berleluasa tanpa rasa takut dan segan silu. Yang selalu jadi mangsa tak lain tak bukan budak melayu la, orang melayu kan kecik kecik nak dibandingkan dengan diorang. Diorang pakat dalam dua tiga orang himpit himpit mangsa, pastu seluk bag atau poket. so kalau nak naik tram memang kena jaga beg betul-betul. Tak payah la bawa dompet, hilang ic, kad bank leceh nak uruskan nanti.

Ini.. haaa bangunan mana ntah saya amik gamba. Biasalaa first year fresh lagi time tu, semua benda saya rasa nak ambil gambar guna handphone Sony ericson saya dulu tuuu :P


Dekat depan tempat ekspo barangan, tempat budak budak selalu beli barang awal sem. Tapi sekarang tempat ni dah tade, kena ribut. buku buku gergasi kat belakang tu pun dah jadi rangka -.-


Salah satu benda yang paling best dekat Alex adalah laut! Hee nilah laut mediterranean. Cewah~ Kalau orang tanya alex dekat mana, saya akan jawab tepi laut mediterranean.


Kereta kuda. Antara benda paling common yang boleh jumpa kat sini. Sama ada kuda atau keldai yang tarik. Ini kereta kuda untuk bawak pelancong, selalu akan jumpa dekat tepi pantai je. Kalau dekat kawasan pekan atau rumah, kereta kuda ni banyak digunakan untuk tarik carriage yang jual sayur sayur or untuk besi buruk. memang sangat common laa sampai hari hari nampak. Yang tak bestnya pasal kuda kuda ni adalah souvenir diorang yang ditinggalkan merata-rata atas jalan. Adoi boleh membantutkan mood kalau tengah makan. Souvenir ape? alaa yang warna coklat coklat ada bau sikit hahaa


Unta. Haa nilah benda yang orang wajib tanya kalau tahu saya belajar dekat mesir. Pernah makan unta? haa masuk tahun 4 baru laa saya dapat merasa daging unta. itupun saya tak tahu sebenarnya tu unta. Dah makan dah baru saya tahu. selalunya saya jumpa unta masa raya korban je. Takpun on the way nak ke trip mana-mana lalu tengah padang pasir baru nampak unta. haha hari hari biasa tadela jumpa unta. Keldai dan kuda banyaaak lew

This is my most favorite thing about Egypt. Boleh jumpa orang solat dekat mana-mana. kalau dengar azan je, even dekat tepi jalan pun diorang boleh hampar tikar dan buat solat jemaah :)

Hee okay tu je nak kongsi. Kan ke random entry ni. haa.
Thank you sudi baca.

sekarang dah masuk winter, haaa lambat gile winter tahun ni. Tapi winter kat sini tadela sejuk benor salji bagai, rasa macam aircond yang extreme sikit sejuknya kott, paling rendah setakat ni 8 degree, hee time winter laa after solat rasa malas sangat nak bukak telekung, best pakai telekung time winter, rasa warm nice je :)

5 comments:

نورعيم said...

untung yan dapat merasa dok negeri org. huhu.

Adilah Zulaikha said...

yayan, mcm mne yayan buat badges utk twitter n instagram tu?

Izyan Hamizi said...

google je dila 'how to put social icon on blog' nanti dia keluar banyak tips and icon2 comel :P

Ujie said...

Murahnya tram dia!

Camne rasa daging unta? Mcm daging lembu tak?

Izyan Hamizi said...

aah murah je. 25 sen duit sini kak, kalau nak banding dgn duit malaysia laaaagi murah :P

rasa dia lain sikit dri daging lembu, waktu sye mkn tu saya ingatkan daging kambing tapi unta rupanya. rasa daging unta dia kuat sikit kot.