Tuesday, 17 January 2012

Nak Masak Apa?

Assalamualaikum :)

Antara dilema yang terpaksa saya alami setiap minggu adalah soalan ini, "Nak masak apa hari ni?"

Dulu dulu, sebelum saya perlu hidup berdikari (eceh!) dekat rumah, setiap hari mak mesti tanya, "Nak makan apa hari ni?" Kalau kami adik beradik jawab, "taktahu" mahupun "ikut suka mak laa, kitorang makan je". Nanti mak mesti akan membebel. =.='

Tapi sekarang giliran saya pulak tanya kawan-kawan serumah, korang nak makan apa hari ni? Kalau diorang takde jawapannya, saya akan tanya classmates pulak, "Nak masak apa eh hari ni, bagi cadangan cepatt!". Bila diorang bagi cadangan, mulalah kelam kabut salin resepi.

Kini baru saya faham perasaan ibu ibu yang kehabisan idea untuk menu harian.

Tapi saya masak bukannya hari hari.. dah takde idea nak masak apa. Macam mana kalau saya kawen nanti? Hari hari kena fikir menu.. ahhh dilema dilema!

Kenapa dilema ni terjadi? Padahal masak seminggu sekali je pun. kecoh je lebih.
Saya berfikir sendirian, akhirnya saya dapat jawapan...semuanya sebab terhadnya skill memasak saya T.T
 tapi saya pandai buat sushi hehehehe :D

3 comments:

Noraim said...

hebatlah yan pandai buat sushi. hee. sy langsung tak reti.

mane lama menghilang? lepas neh giliran sy menghilang.

Al-Hur Al-'Ain biiznillah said...

Yup true true! Kte masak esok pon x pikir nak masak ape lagi. =.='

Yayan~ I need your help! Mcm mane nak privasikan blog? Maksudnye org lain x bleh bace blog kte melainkan kte approved. Boleh ke? I malu lah kalau org lain bace blog i sbb ia adalah mengarut semata mata. Aduhaii~ D:

Yayan. said...

aim : senang je buat sushi. tengok internet je :) huhuu kite busy ckit kott kebelakangan ni*heee alasan standard* :p

biha : nti i mesej u okayy?