Thursday, 25 April 2013

Lime.

Assalamualaikum :')

Kalau korang dengar perkataan lime, apa yang masuk dalam minda korang?
Mesti yang masuk dalam kepala adalah buah yang masam masam ni kann..

Lantas, bila belajar Sains waktu sekolah dulu, subjek acid dan alkali, bila belajar dalam buku teks cakap lime is an alkali, saya tergaru-garu kepala. Bukankah ianya acid? Yelah, lime kan macam adik beradik limau, diorang memang dikenali ramai sebagai acid. jadi tanpa bertanya kepada cikgu mahupun sahabat handai saya terus percaya membuta tuli bahawa lime (the fruit) adalah alkali.

Dan kekeliruan tersebut berlalu selama beberapa tahun. Saya tak ingat bila saya baru tahu yang lime yang dimaksudkan sebagai alkali tersebut adalah kapur. HA. 

Now I know, lime yang dikatakan alkali tu adalah..

Lime the fruit adalah acid, lime the kapur adalah alkali ye adik adik~

Jadi, kesimpulan daripada cerita di atas adalah, malu bertanya sesat jalan. hehe

Doakan saya exam lusa! :')

2 comments:

نورعيم said...

jadi lime tu maksudnya kapur la? hahaha.

good luck yan! aja aja fighting! :)

Aku Dan Komputer said...

Assalamualaikum, saya dtg singgah dan follow blog ni :D smile always !!