Tuesday, 9 April 2013

Of Death And Life..

Assalamualaikum :')

Dah dua minggu menjalani round Forensic and Toxicology. Alhamdulillah round yang menarik. Subjek Forensic membuatkan saya banyak berfikir pasal kematian dalam kelas. Betapa kematian tu boleh datang pada bila bila masa. Tak kira la kau orang besar atau orang biasa biasa, bila dah mati proses yang sama jugak akan jadi. You have no control of your body pada masa sakaratul maut tu tiba. Allah T.T

Melihat gambar gambar contoh cases yang ditunjukkan doktor, pelbagai jenis kematian ada. Membuatkan saya tertanya bagaimana kesudahan saya kelak. baikkah, burukkah?

Adakah akan menyesal selepas mati nanti, meminta pada Allah agar dikembalikan ke dunia nak betulkan semuanya kembali.

"Pada hari itu, manusia keluar dari kuburnya dalam keadaan berkelompok-kelompok, untuk diperlihatkan kepada mereka (balasan) semua perbuatannya"

Az-Zalzalah 99 : 6


Apabila dilemparkan ke dalamnya, mereka mendengar suara neraka yang mengerikan, sedang neraka itu membara,
hampir meledak kerana marah. Setiap kali ada sekumpulan (orang-orang kafir) dilemparkan ke dalamnya, penjaga-penjaga (neraka itu) bertanya kepada mereka, "Apakah belum pernah ada orang yang datang memberi peringatan kepadamu (di dunia)

mereka menjawab, "benar, sungguh, seorang pemberi peringatan telah datang kepada kami, tetapi kami mendustakannya dan kami katakan "Allah tidak menurunkan sesuatu apapun, kamu sebenarnya di dalam kesesatan yang besar.

Dan mereka berkata, "Sekiranya (dahulu) kami mendengarkan atau memikirkan (peringatan itu) tentulah kami tidak termasuk penghuni neraka yang menyala nyala"

Al-Mulk 67 : 6-10

Kawan saya pernah bercerita kisah di akhirat kelak, apabila tiba waktu diberikan kitab amalam kita, yang menerima kitab tersebut dengan tangan kanannya akan bersorak gembira sampaikan menjerit kegembiraan, "lihat lihat, aku bakal masuk ke syurga!"

manakala yang menerima dengan tangan kiri akan mengeluh dan bersedih, mengharapkan agar kematian yang pertama tersebut adalah kematian yang kekal, tiada lagi kebangkitan selepas itu.

Allah T.T

No comments: